Изработка и поддръжка на сайт с Друпал

Уважаеми посетители на сайта,

Тази статия бе написана през 2014 год. И бе вярна за това време. В продължение на 15 години, след създаването си през 2000 година, Друпал, до версия Друпал 7, бе за стотици хиляди разработчици по света най-добрата и мощна система за управление на съдържание, безплатна и с отворен код. Ние сме разработили с Друпал над 140 сайта.

За съжаление, след 2015 год. постепенно се промениха много неща в света и в Интернет технологиите. След появата на Друпал 8 през 2015 год. и първоначалния ентусиазъм в общността, постепенно стана ясно, че Друпал сменя посоката си на развитие и се превръща в платформа, предназначена за големи корпоративни сайтове, изискващи бюджети от десетки хиляди евро / долари и много скъпа текуща техническа поддръжка.

Нито Друпал 8, нито появилия се през 2020 година Друпал 9 получиха очакваното от създателите на тази система одобрение и широко разпространение. От един милион сайтове, ползващи днес Друпал в цял свят, 700,000 сайта все още ползват по-стари версии на системата (Друпал 7 и 6), отказват да направят ъпгрейд до Друпал 8 и това принуди ръководството на общността многократно да удължава срока за поддръжка на Друпал 7, последно този срок бе удължен до края на 2022 година.

Много разработчици престанаха да работят с Друпал. Показателно е, че българският форум за Друпал, в който бяха активни стотици разработчици и собственици на сайтове с Друпал, бе закрит.

Backdrop CMS (Бекдроп) като форк на Друпал

Природата обаче не търпи празно пространство. Нуждата от мощна и гъвкава система за управление на съдържание, която да е подходяща за сайтове на малкия и среден бизнес породи след 2015 год. няколко разклонения на Друпал, които имат впечатляващо развитие.

Ние работим с едно от тези разклонения на Друпал - Backdrop CMS (първата версия е от 15.01.2015 г.) и от 2016 год. разработваме всички нови сайтове с тази система. В портфолиото ни са останали само няколко по-стари сайта с Друпал 7, които предстои в близко бъдеще да ъпгрейдваме към Backdrop CMS.

С увеличаване на броя сайтове, които сме направили от самото отначало или пък преработили от Друпал 7 към Backdrop CMS, както и с доказаната в нашия вече петгодишен опит надеждност и успешно развитие на общността работеща над Backdrop CMS, вярваме че този система не отстъпва по нищо на успешния и масово обичан Друпал 7, а в много случаи дори го превъзхожда - нови възможности, по-голяма скорост, по-добър административен интерфейс, стотици умни подобрения и др.

Поддръжка на сайтове, изработени с Друпал 7

Имаме добра новина за собствениците на сайтове с Друпал 7. Ако сте доволни от сайта си и не искате да харчите излишни средства за неговото скъпо и често невъзможно по технически и финансови причини обновяване до Друпал 8, 9 или преработка с друга система за управление на съдържание - забравете безпокойствата си.

Ние извършваме текуща техническа поддръжка на сайтове, изработени с Друпал 7 и ще продължаваме да го правим дори след прекратяване на официалната поддръжка на системата от общността на Друпал през 2022 год.

Разчитаме на собствени техники за защита на Друпал 7, както и но появата и обещаващо развитие на други нови разклонения на Друпал (освен Backdrop CMS), които дори не искат обновяване до нова система, запазват работещото състояние на стотиците хиляди налични и работещи сайтове с Друпал 7 и поддържат всички налични модули и теми.

Същевременно новите разклонения (forks) обновяват Друпал 7 по начин съвместим със съвременните развития на сървърно оборудване, програмни езици и мрежови технологии.

И все пак, като собственици на сайт с Друпал 7, знайте че ние можем да удължим и то значително живота на сайта Ви, но в един бъдещ момент обновяването ще стане неизбежно, не след 1 година, но след 4 или 5 години вероятно ще се наложи и това неизбежно обновяване трябва да то планирате в своите бизнес планове. Ние можем само да Ви помогнем да забавите тази стъпка с няколко години.

Уеб технологиите се развиват и не може да очаквате софтуер от 2011 г. (Друпал 7) да работи безотказно в съвсем различен утрешен свят. В 2011 година, при раждането на Друпал7, смартфоните едва навлизаха, програмните езици бяха от по-старо поколение, масовият посетител бе от настолен компютър, учебниците и технологиите за мобилен (риспонсив) дизайн, предназначен за мобилни устройства и таблети още не бяха написани. Днес по-голяма част от уеб трафика идва от мобилни устройства.

Старата статия за Друпал 7

А по-долу оставяме без промени старата наша статия за Друпал 7 от 2014 год.

От една страна, да да остане като историческо свидетелство за развитието на Друпал. И от друга страна, защото почти всичко, което е валидно през 2014 година за Друпал 7 е в пълна сила вярно и за новата система Бекдроп CMS като може да добавим само, бе в Бекдроп CMS има стотици подобрения и усъвършенстване на Друпал 7.

При това със съзнателно и планомерно поставени цели от общността, развиваща системата това да бъде система с отворен код, безплатна, лесна и достъпна за малкия и среден бизнес, за неправителствени организации, лични сайтове и други проекти в частния сектор с ограничен бюджет.

* * *

Следва старият текст от 2014 година:

Използваме Друпал за изградени и поддържани от нас сайтове. Разработваме теми и графичен дизайн за сайтове с Друпал.

Какво е Друпал

Друпал - Система за управление на съдържанието с отворен код

Друпал е система за управление на съдържание (Content Management System или CMS). Системите за управление на съдържание се развиват интензивно последните години и са една от най-новите технологии за изграждане на уеб сайтове.

Друпал е безплатна, мощна и популярна CMS с отворен код. Счита се за по-сложен от останалите CMS, но за сметка на това предлага несравнимо изобилие от възможности. Системата се развива с доброволен труд от хиляди програмисти, обединени от активна международна организация с идеална цел.

Друпал представлява софтуер, който се инсталира на уеб сървъра, където е разположен сайтът Ви. След това уеб дизайнерът, собственикът на сайта, регистрираните потребители и посетителите на сайта могат да общуват със системата чрез браузър. Това позволява на Вас, като собственик на сайта, да редактирате съдържанието на сайта от офиса или дома си, без необходимост от специални знания по програмиране.

За разлика от класическото изграждане на сайт, при което разработчикът създава сайта на собствения си компютър и след това го качва на уеб сървър, при Друпал сайтът се изгражда през Интернет на самия сървър. Можете да управлявате сайта си от произволен компютър в света, който има връзка с Интернет и браузър.

Друпал е напълно развита система с огромни възможности. Освен основната група програмисти, разработваща ядрото на системата, отделни програмисти или групи разработчици са създали и обновяват постоянно хиляди безплатни модули, осигуряващи за сайта Ви всевъзможни услуги.

С Друпал може да изградите личен сайт, портфолио или блог, бизнес сайт за малка или голяма фирма, сложен корпоративен сайт, сайт на общност или неправителствена организация, медия, социална мрежа, електронен магазин и всякакъв друг вид съвременен сайт или Интернет приложение.

Заради своята мощност, сигурност, надеждност, гъвкавост и безплатна цена на софтуера, Друпал е изключително популярен за изработка на сайтове на правителствени и образователни учреждения и институции в цял свят.

Повече от 1,166,499 души от 229 страни, говорещи на 180 езика работят с Друпал днес (март 2015 г.) и имат на разположение 30,138 безплатни модула, 2,128 безплатни теми и поддръжката на общност от 37,760 програмисти и разработчици от цял свят.

Ориона Дизайн е част от тази голяма световна общност и предлага изграждане и поддръжка на сайтове с Друпал на български потребители - фирми, организации и физически лица.

Научете още за Друпал в Уикипедия на български или английски език.

Посетете и сайта на Друпал.

Сайтове с Друпал, изработени от нас

Вижте примери за изработени от нас сайтове с Друпал в страниците за изработка на различни типове сайтове:

Известни сайтове, направени с Друпал

Правителствени сайтове

Бизнес сайтове

Сайтове на медии

Сайтове на организации

Софтуер с отворен код

Музикални, филмови и спортни сайтове

Университетски сайтове

Български сайтове с Друпал