Развитие, версии и обновяване на Друпал

Големи и малки версии на Друпал

Развитието на Друпал (Drupal) се осъществява чрез големи версии (Drupal 1, Drupal 2 и т.н.), които се публикуват веднъж на около 5 години и малки версии или обновления, които се публикуват в рамките на всяка голяма версия.

Друпал 8 - лого

В момента (началото на 2015 г.) е актуална голяма версия Drupal 7, публикувана през 2011 г.

Общността от разработчици планира до края на 2015 г. или в началото на 2016 г. да завърши и публикува следващата голяма и многообещаваща версия Drupal 8.

Номерация на версиите

Версиите на Drupal се номерират с число, съдържащо десетична точка. Числото преди точката показва голямата версия, към която принадлежи дадено обновление. Числото след десетичната точка показва поредния номер на обновлението в последователното развитие на голямата версия.

В момента на писане на тази статия е актуална версия 7.34 на Drupal 7, което означава, че от публикуването на първата версия на Друпал 7 до сега са били публикувани 34 малки версии или обновления на Друпал 7.

Какво се променя с версиите на Друпал?

Големите версии вкарват в системата нова конфигурация и нови технологии. Например Drupal 7 е основан на HTML4, а Drupal 8 - на HTML5.

HTML е основният език за конструиране и структуриране на уеб страници, независимо дали с Друпал или друга система за управление на съдържание. HTML5 излезе последните години и е отдавна чакан голям скок в развитието на уеб технологиите. Бъдещият Друпал 8 ще се възползва максимално от новите предимства на HTML5.

HTML5 е само една от десетки нови уеб технологии, които навлязоха последните години и които налагат и развитие на системите за управление на съдържание като Drupal - за да могат те да използват тези технологии.

Малките версии не правят радикални промени в начина на работа с Drupal и технологията за изграждане на сайтове с него. Те съдържат само подобрения на работата на софтуера и отстраняват новооткрити програмни грешки и възможности за атаки от хакери.

Съществени промени, нови функции и инструменти за изграждане на сайтове се вкарват в системата при поява на нови големи версии.

Живот на версиите на Друпал

Общността на Drupal поддържа актуалната голяма версия и предишната голяма версия, което обхваща приблизително последните 10 години.

След предстоящото излизане на Drupal 8, общността ще поддържа новата версия Drupal 8 и сегашната Drupal 7, но ще спре поддръжката за Drupal 6.

Предстоящо спиране на поддръжката на Друпал 6

Това означава, че от 2016 г. сайтове, изградени преди 5-10 години с Drupal 6, ще останат без поддръжка от общността и при разкриване на грешки и възможности за атака, те няма да могат да бъдат поправяни.

Желателно е собствениците на такива сайтове да помислят за обновяване на сайта до поддържани големи версии - Drupal 7, а най-добре направо да ъпгрейдват до Drupal 8.

Обновяване с абонаментът за техническа поддръжка

Абонаментът за техническа поддръжка включва обновяване до нови малки версии в рамките на една голяма версия. Примерно от Drupal 7.34 до 7.35.

Прехвърлянето на сайта от една голяма версия до друга голяма, примерно от Drupal 7 до Drupal 8 е много по-трудоемка задача и може да налага промени в начина на работа на сайта, до частично или изцяло пренаписване на програмния код на темата, управляваща неговия графичен дизайн.

Абонаментът за техническа поддръжка не включва обновяване от една голяма версия на Drupal до друга. Това е голяма крачка и е подобна на преминаване примерно от Windows XP към Windows 8.

При желание на клиента за преход от една голяма версия към друга, това се извършва като отделна поръчка.

Защо е нужно обновяване на сайт с Друпал

Процесът на преминаване на една голяма версия към друга е естествен. Това се налага веднъж на около 10 години и следва развитието на хардуера и софтуера, на мрежовите технологии и нововъведенията в Интернет.

Интернет през 2015 година е съвсем различен от Интернет през 2005 година. Нови операционни системи, нови браузъри, HTML видео и аудио наместо Flash, облачни услуги, достъп на сайта до GPS координатите на посетителя и информация дали държи телефона си изправен или хоризонтално, безброй нови технологии.

Високоскоростни интернет връзки, много по-мощни компютри, големи монитори, гигантски ръст на броя на устройства, които не ползват мишка, а чувствителни на допир екрани с всякакви малки и големи размери.

Настолни компютри, смартфони, таблети, игрови конзоли, телевизори, часовници, автомобилни компютри, терминали в бензиностанции и магазини, многообразието от устройства, чрез които хората ще посещават сайта Ви е несравнимо с онова от 2005 година.

Сайт, създаден с технологиите от 2005 година, просто ще бъде неудобен за тези нови потребители и те няма да го ползват ако конкурентните сайтове са по-удобни, по-бързи и с по-съвременен дизайн.

Ето защо ако искате да сте в крак с времето и да имате нови и нови посетители и клиенти, намиращи Ви в Интернет през следващите години години, то обновяването на сайта до по-нови версии на Друпал е задължително и икономически оправдано.